faq 

begrippenlijst

Wat is beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel. Dit betekent dat de rechter een ‘opdracht’ geeft aan de bewindvoerder om de zaken zo goed mogelijk voor u te regelen. De bewindvoerder heeft de regie over veranderingen in uw geldzaken. Dit gaat waar dat nodig is in overleg.


Wat doet een bewindvoerder?
De bewindvoerder zorgt voor uw geldzaken. Hij mag voor u uw geldzaken regelen. Een bewindvoerder zorgt voor zoveel mogelijk balans tussen uw inkomsten en uitgaven. Hij of zij is het aanspreekpunt voor gemeenten, uitkeringsinstanties, verzekeringsmaatschappijen, schuldeisers enzovoorts.
 

Situatie voor instellen bewind:

Bewindvoering voor u

Situatie na instellen bewind:


 

Wanneer kan ik onder bewind gesteld worden?
Beschermingsbewind kan worden ingesteld als iemand moeite heeft met zijn geldzaken. Dit kan door psychische oorzaken zoals bijvoorbeeld ADHD, Autisme, Dementie of gebrek aan overzicht. Het kan komen door lichamelijke oorzaken zoals veelvuldige ziekenhuisopnames of niet kunnen praten. De laatste reden om onder bewind gesteld te kunnen worden is het hebben van schulden en/of het niet kunnen omgaan met geld.

Hoe werkt bewindvoering als het is uitgesprokenAls de bewindvoering is uitgesproken, krijgt u twee bankrekeningen. Een leefgeldrekening Leefgeldrekening
Een bankrekening op uw naam met een pinpas waar u geld van kunt opnemen of betalingen mee kunt doen. Van deze rekening worden geen andere dingen afgeschreven (zoals huur e.d.)
en een beheerrekening. Van de leefgeldrekening kunt u pinnen en uw boodschappen doen, van de beheerrekening Beheerrekening
Een bankrekening op uw naam waar u niet zelf bij kunt. Deze rekening wordt alleen beheert door de bewindvoerder. Op deze rekening komt uw salaris of uitkering binnen. Van deze rekening worden alle vaste lasten betaald zoals huur, energie, ziektekostenverzekering etc.
betalen wij al uw kosten. U heeft geen toegang tot uw beheerrekening. Over uw leefgeldrekening kunt u wel helemaal zelf beslissen. U hoeft geen boodschappenbonnetjes in te leveren.

Alle post gaat naar de bewindvoerder en ook de beslissingen en regelzaken op financieel gebied liggen grotendeels bij de bewindvoerder.

Aanmelden

Heeft u een aanmeldformulier?
Wij werken niet met aanmeldformulieren maar horen graag van u wat de situatie is. Afhankelijk van de situatie kunnen we een afspraak maken voor kennismaking. Dit is vrijblijvend.

Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?
Wij kunnen u helpen met het aanvragen bij de rechter. Neemt u gerust contact met ons op. De formulieren staan ook op www.rechtspraak.nl

Andere veel gestelde vragen
Bewind is toch alleen voor mensen met schulden?
Zeker niet! De laatste jaren is bewindvoering erg gegroeid. Er staan veel meer mensen onder bewind en die hebben vaak schulden. Bewindvoering Is ooit begonnen voor een psychisch kwetsbare groep mensen waar misbruik van werd gemaakt. Bijvoorbeeld een demente bejaarde die een pasje in vertrouwen meegeeft. Of mensen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Of mensen die moeite hebben, overzicht te houden in alle regelingen en regels.

Wanneer stopt bewind?
Bewindvoering stopt niet vanzelf. Als de bewindvoering niet meer nodig is, kan een verzoek naar de rechter gestuurd worden. Die bekijkt of de bewindvoering kan stoppen.

Wie kiest de bewindvoerder?
U! U kunt zelf kiezen wie uw bewindvoerder wordt. De kwaliteitseisen van de rechtbank zijn voor iedere professionele bewindvoerder hetzelfde, de werkwijze is voor iedere bewindvoerder anders. Wij vinden het belangrijk dat er een ‘klik’ is, dat we beiden het gevoel hebben dat we er samen uitkomen. Dat gevoel is belangrijk bij uw keuze.

Wat kost het?
De tarieven voor bewindvoering zijn vastgesteld. Het tarief inclusief BTW bij een standaardbewind is € 111,29. Als u een laag inkomen heeft, kunt u voor (soms een deel van) deze kosten bijzondere bijstand Bijzondere bijstand
Vergoeding van de gemeente voor noodzakelijke kosten die iemand niet zelf kan betalen. Deze vergoeding geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor de kosten van beschermingsbewind. Deze kosten krijgt u vergoed als u van een minimum leeft.
krijgen. Wij vragen dat voor u aan. Bij een hoger inkomen of veel geld op uw bankrekening (meer dan 6000 euro voor een alleenstaande) krijgt u minder of geen vergoeding. Deze bedragen wisselen per gemeente.

Kan ik zien wat er gebeurt met mijn geld?
Ja. U krijgt een eigen inlogcode. U kunt hierdoor precies zien wat er op uw rekening wordt bij en afgeschreven. Als u geen pc heeft of niet met internet om kunt gaan, bestaat de mogelijkheid tot een papieren overzicht.

Wanneer kan ik bellen/mailen?
Het cliënten spreekuur is van maandag tm donderdag van 9.30 tot 11.30 uur. Het is ook mogelijk om een belafspraak te maken voor een ander tijdstip als u wat wilt bespreken. Ook voor mensen die ivm werk niet op genoemde tijden kunnen bellen, wordt een uitzondering gemaakt. Mailen mag altijd.

Wanneer krijg ik reactie op mijn mail?
Altijd binnen 2 werkdagen, meestal eerder.

Heeft AdOtium een kantoor of bezoekadres?
Nee, wij komen bij u thuis of spreken af met u en eventueel uw hulpverlener op een plek naar keuze.

Hebben jullie een klachtenreglement?
Ja, klik hier voor het klachtenreglement

Wat is bpbi
Dat staat voor Branchevereniging Professionele Bewindvoerders en inkomensbeheerders. Dit is de oudste branchevereniging in de sector die als eerste kwaliteitseisen heeft opgesteld waar aangesloten bewindvoerders aan moeten voldoen. Nog steeds gelden bij deze branchevereniging hogere kwaliteitseisen dan voor de rechtbank nodig zijn. Een extra garantie voor u.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met AdOtium.