Bewindvoering
Veelgestelde vragenWat is bewindvoering precies?
Beschermingsbewind is een beschermingsmaatregel. Dit betekent dat de rechter een ‘opdracht’ geeft aan de bewindvoerder om de zaken zo goed mogelijk voor u te regelen. De bewindvoerder heeft de regie over veranderingen in uw geldzaken. Dit gaat waar dat nodig is in overleg.
Bewind is toch voor mensen met schulden?
Zeker niet! De laatste jaren is bewindvoering erg gegroeid. Er staan veel meer mensen onder bewind en die hebben vaak schulden. Bewindvoering Is ooit begonnen voor een psychisch kwetsbare groep mensen waar misbruik van werd gemaakt. Bijvoorbeeld een demente bejaarde die een pasje in vertrouwen meegeeft. Of mensen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Of mensen die moeite hebben, overzicht te houden in alle regelingen en regels.
Hoe kan ik bewindvoering aanvragen?
Wij werken niet met aanmeldformulieren maar horen graag van u wat de situatie is. Afhankelijk van uw situatie kunnen we een afspraak maken voor kennismaking. Wij kunnen u helpen met het aanvragen bij de rechter. Klik hier om bewindvoering aan te vragen.
Voor wie is bewindvoering nodig?
Beschermingsbewind kan worden ingesteld als iemand moeite heeft met zijn geldzaken. Zoals het verdelen van geld, weten wanneer je iets krijgt of juist moet betalen, dingen regelen met (overheids)instanties of moeite met de digitalisering. . Dit kan komen door verschillende psychische oorzaken zoals bijvoorbeeld ADHD/ADD, autisme, psychotische kwetsbaarheid, dementie of gebrek aan overzicht.
Het kan ook komen door lichamelijke oorzaken zoals veelvuldige ziekenhuisopnames of niet kunnen praten. De laatste reden om onder bewind gesteld te kunnen worden is het hebben van schulden en/of verkwisting (het niet kunnen omgaan met geld).
Wanneer stopt het bewind?
Bewindvoering stopt niet vanzelf. Als de bewindvoering niet meer nodig is, kan een verzoek naar de rechter gestuurd worden. Die bekijkt of de bewindvoering kan stoppen.
Een bewind duurt toch maximaal 3 jaar?
Beschermingsbewind wordt niet voor drie jaar uitgesproken maar voor zo lang als het nodig is. Er is vaak verwarring met een ander soort bewind: WSNP bewind. Dit is een andere vorm van bewindvoering waar op de belangen van schuldeisers wordt gelet. Een WSNP bewindvoerder is er dus niet voor jou, maar om ervoor te zorgen dat schuldeisers krijgen waar ze recht op hebben. Een WSNP regeling duurt 3 jaar en een WSNP bewind dus ook.
Een beschermingsbewind loopt vaak naast een WSNP bewind. De beschermingsbewindvoerder helpt jou in de contacten met de WSNP bewindvoerder. Ook zorgt een beschermingsbewindvoerder ervoor dat je niet te veel betaalt.
Wie kiest de bewindvoerder?
U kunt zelf kiezen wie uw bewindvoerder wordt. De kwaliteitseisen van de rechtbank zijn voor iedere professionele bewindvoerder hetzelfde, de werkwijze is voor iedere bewindvoerder anders. Wij vinden het belangrijk dat er een ‘klik’ is, dat we beiden het gevoel hebben dat we er samen uitkomen. Dat gevoel is belangrijk bij uw keuze.
Wat doet een bewindvoerder?
De bewindvoerder zorgt voor uw geldzaken. Hij mag voor u uw geldzaken regelen. Een bewindvoerder zorgt voor zoveel mogelijk balans tussen uw inkomsten en uitgaven. Hij of zij is het aanspreekpunt voor gemeenten, uitkeringsinstanties, verzekeringsmaatschappijen, schuldeisers enzovoorts Een bewindvoerder moet de rechtbank laten zien wat hij voor u doet en waar uw geld naartoe gaat. De rechtbank kijkt of wij ons werk goed doen.
Hoe werkt bewindvoering, wat merk ik?
Als de bewindvoering is uitgesproken, krijgt u twee bankrekeningen. Een leefgeldrekening met een pasje en een beheerrekening. Van de leefgeldrekening kunt u pinnen en uw boodschappen doen, van de beheerrekening betalen wij uw huur, andere vaste lasten, rekeningen en uw leefgeld.. U heeft geen toegang tot uw beheerrekening. Over uw leefgeldrekening kunt u wel helemaal zelf beslissen.
Verder merkt u dat alle post naar de bewindvoerder gaat en ook de beslissingen en regelzaken op financieel gebied liggen grotendeels bij de bewindvoerder. Veel klanten geven aan dat ze veel minder stress hebben over geld. Ze hebben geen verrassingen meer dat er ineens iets is afgeschreven waardoor ze geen boodschappen meer kunnen kopen bijvoorbeeld.
Wat kost het?
De tarieven voor bewindvoering worden vastgesteld door de overheid. Als u een laag inkomen heeft, kunt u voor (soms een deel van) deze kosten bijzondere bijstand krijgen. Wij vragen dat voor u aan. Bij een hoger inkomen of veel geld op uw bankrekening (meer dan ongeveer 6000 euro voor een alleenstaande) krijgt u minder of geen vergoeding. Deze bedragen wisselen per gemeente. Klik hier voor actuele tarieven.
Kan ik zien wat er gebeurt met mijn geld?
Ja. U krijgt een eigen inlogcode. U kunt hierdoor precies zien wat er op uw rekening wordt bij en afgeschreven. Als u geen pc heeft of niet met internet om kunt gaan, bestaat de mogelijkheid tot een papieren overzicht.
Doen jullie ook mentorschappen?
Wij zijn benoembaar als mentor. Een mentor is in onze ogen nog persoonlijker dan een bewindvoerder. Dat gaat om jouw persoonlijke zorgbelangen. Het is nog belangrijker dat er een goede klik is. Meestal kennen we de klant al langer als we mentor worden van iemand. We hebben ook maar een beperkt aantal plekken voor mentorschap. Heeft u ook een mentor nodig? Neem dan even contact op. We denken mee in de beste oplossing voor u.
Wanneer kan ik bellen/mailen?
Het cliënten spreekuur is van maandag tm donderdag van 9.30 tot 11.30 uur. Het is ook mogelijk om een belafspraak te maken voor een ander tijdstip als u wat wilt bespreken. Ook voor mensen die ivm werk niet op genoemde tijden kunnen bellen, wordt een uitzondering gemaakt. Mailen mag altijd.
Wanneer krijg ik reactie op mijn mail?
Altijd binnen 2 werkdagen, meestal eerder.
Heeft AdOtium een bezoekadres?
Nee, wij komen bij u thuis of spreken af met u en eventueel uw hulpverlener op een plek naar keuze.
Hebben jullie een klachtenreglement?
Ja, klik hier voor het klachtenreglement.
Vertrouwd en veilig